Let op: Onze elektrische laadpalen worden vervangen, hierdoor is het niet mogelijk op te laden. Gelieve hier rekening mee te houden
Wij zijn opzoek naar enthausiate horeca mederwerkers. Solliciteer direct!
Dobbelstenen en pionnen on een witte achtergrond

Denksporten

Denk-sporten

Als Nationaal Denksport Centrum dragen wij natuurlijk elke denksport een warm hart toe. Hier volgt een overzicht van het aanbod welke te vinden is bij het NDC:

Bridge

Natuurlijk huisvesten we als nationaal denksportcentrum de denksport met het grootst aantal leden in Nederland: bridge! 
Bridge is niet alleen heel erg leuk om te doen, het is de meest complete denksport die alle aspecten van ons brein en sociale wezen aan het werk zet.

Teamdenksport

Voor jongeren ontwikkelt bridge heel snel het analytisch denkvermogen, teamspirit en communicatieve vaardigheden. Het brein blijft soepeler en de sociale drive van bridge is groot, dat maakt het voor ouderen een heel gezonde activiteit die je heel lang kunt blijven doen. Het is de enige teamdenksport.

Wereldsport

Bridge is eens wereldsport die je letterlijk altijd en overal kunt doen.
Het wordt wereldwijd dan ook door zo’n honderd miljoen mensen in meer dan honderd landen gespeeld. Het is de vierde teamsport van Nederland. Niet alleen in kwantiteit is bridge groot in Nederland. 

De spelers van TeamNL Bridge draaien mee in de absolute wereldtop. 

Denksportcentrum

In het nationaal denksportcentrum organiseert de BridgeBond landelijke competities, Nederlandse kampioenschappen, evenementen en trainingen.
Ook het bondsbureau van de Nederlandse Bridge Bond en de Bridge- en Boekenshop zijn hier gevestigd. 

Bridgen is mogelijk op verschillende avonden
Neem contact op: 030 275 9999

Ga ook
bridgen!

Bridge is dus ook iets voor jou. Sterker nog, het is verslavend. Het biedt op zoveel manieren plezier en uitdaging dat het voor iedereen en voor altijd loont om het te leren. Bridge je nog niet, zorg dan dat dit snel verandert! 

Mahjong

Mahjong is een van oorsprong Chinees spel waarbij een boeiende combinatie van geluk, strategie en inzicht een rol spelen. Mahjong is een gezelschapsspel en wordt met 4 spelers gespeeld (eventueel 3) waarbij iedere speler voor zichzelf speelt. Het is een Chinese variant op het kaartspel. Waar het kaartspel vier kleuren heeft, zijn er bij mahjong drie kleuren (bamboe, kringen en tekens). Mahjong heeft winden en draken, waar het kaartspel boer, vrouw en heer heeft. Men speelt het spel met 13 stenen en maakt hiermee combinaties van opvolgende of gelijke stenen door elke keer een steen erbij te pakken en er een weg te leggen. Wie het eerst met de 14e steen een compleet spel heeft van geldige combinaties, is winnaar.
Iedereen, van jong tot oud, kan mahjong leren en heeft grote kans 'gepakt' te worden door dit fascinerende spel.

Wereldsport

Er zijn vele varianten van Mahjong.
Wij spelen volgens de MCR regels, de Mahjong Competition Rules, die vastgesteld zijn nadat Mahjong in 1998 in China als officiële sport erkend werd.
Deze zeer uitdagende variant wordt ook op de Europese en wereld kampioenschappen gespeeld en wint mede door z'n talloze mogelijkheden snel aan populariteit.

Mahjong Club Utrecht

Wij spelen van begin september tot eind juni op dinsdagavond van 19.30 tot 22.15 uur bij het NDC.
We spelen twee spel ronden met een pauze van 15 minuten om gezellig even een drankje te nuttigen. 

Ga ook
Mahjong spelen

Bij de Mahjong club Utrecht kun je het vrijblijvend een of twee keer uitproberen. Wij spelen van begin september tot eind juni op dinsdagavond van 19.30 tot 22.15 uur bij het NDC.

Go

Go is van origine een Oost-Aziatisch bordspel voor twee spelers. Het zou rond het jaar 2000 voor Christus bedacht zijn en wordt nog steeds in nagenoeg ongewijzigde vorm gespeeld. Het wordt door miljoenen beoefenaars gespeeld in het land van oorsprong China.

Go wordt gespeeld op een bord met 19x19 lijnen die samen 361 kruispunten vormen. Het spel begint met een leeg bord; beide spelers hebben de beschikking over een voldoende aantal stenen. De speler die begint, heeft zwart, zijn tegenstander wit. Om de beurt doet elke van de spelers een zet op het aanvankelijk lege bord door een steen op een nog onbezet kruispunt te plaatsen.
Een eenmaal gezette steen kan niet meer verplaatst worden, hoewel hij in het verloop van het spel wel door de tegenstander geslagen kan worden.

Het bord wordt dus tijdens het spelen steeds voller. Zetten is niet verplicht, passen is wel toegestaan. Het doel van het spel is gebieden van het bord te veroveren door ze te omsingelen met stenen van de eigen kleur. Strategische keuzes worden nauwkeurig berekend en partijen kunnen uren duren.

Neem contact op
Elke maandag 19:00 - 23:00

Schaken

Het strategische bordspel met eindeloze speelmogelijkheden.
Het is vaak erg moeilijk tot onmogelijk om de consequentie van elke zet te overzien, waardoor inzicht, ervaring en moed de zetkeuze mede bepalen.
De oervorm van het schaakspel is duizenden jaren oud en er wordt veel gediscussieerd over haar originele vindplaats.

Twee spelers zitten tegenover elkaar en spelen op een vierkant bord opgedeeld in 32 lichte en 32 donkere velden. Elke speler beschikt over 16 schaak stukken, welke allemaal hun eigen manier van ‘lopen’ hebben en allemaal een verschillende sterkte kennen.

Het doel is de koning schaakmat te zetten. Partijen kunnen uren duren en geen enkele partij is hetzelfde.

Momenteel is er geen schaakclub actief bij het NDC.
Wel worden er jaarlijkse toernooien voor de jeugd gehouden.

Dammen

Het bordspel dammen is een strijd tussen twee spelers die spelen met damschijven. Het bord bestaat uit 100 vakjes, genaamd velden, in 10 rijen van 10, waarbij de velden afwisselend wit en zwart zijn. Elke speler heeft 20 damstenen. Schijven mogen alleen schuin naar voren worden geschoven en enkel op de zwarte vakken. Witte en zwarte schijven kunnen niet op dezelfde plek komen te staan op het bord, maar dienen elkaar te ‘slaan’ door achter de andere kleur schijf te komen wanneer dit veld leeg is. De winnaar wordt bepaald wanneer de tegenstander geen reglementaire zet meer heeft.

De oudste vondsten van borden verdeeld in ruiten duiden van 5000 jaar terug. Men is het er niet over eens of dit de eerste spelen zijn die een damspel genoemd mag worden. Wel denkt men dat hier de origine van het hedendaagse damspel vandaan komt.

Elke maandag vanaf 19:00
Neem contact op

Wargames

Wargamen is een tabletop spel. Vaak wordt gebruik gemaakt van tinnen of plastic figuren en wordt de tafel 'aangekleed' met heuvels, bossen, huizen, wegen en wat er nog meer leuk of zinvol wordt gevonden.

Natuurlijk mag een goede regelset niet ontbreken. Daarbij staat gezelligheid voorop: winnen is leuk, maar een leuk spel is veel beter. Vaak wordt door de actieve beoefenaar van de hobby ook geschilderd (kale figuren zijn toch echt lelijk) en terrein gemaakt voor op tafel. Voor de historische wargamer komt daar nog een stuk research bij. Hoe zag het leger er zo ongeveer uit en wat zijn waardige tegenstanders?

Het leukste van de hobby blijft toch contact met elkaar. Zonder een tegenspeler kun je niet echt een tabletop wargame spelen en het napraten is voor velen een leuke bezigheid.

Wargames BOD speelt op vrijdagavond van de oneven weken in het Nederlands Denksport Centrum.
De avonden beginnen om 20:00 uur en duren meestal tot een uurtje of 23:00, afhankelijk van het spel dat je speelt.

Je kunt lid worden van de wargame club BOD.
Voordelen zijn: je mag dan onbeperkt op de clubavonden komen en zelf spellen organiseren en je krijgt een hoop mede- of tegenspelers erbij.

Mocht je het nu nog niet weten, kom dan vooral een keer langs om de sfeer te proeven.

Aanmelden of vragen stellen kan via bodutecht@gmail.com

Vrijdag van de oneven weken 20:00 - 23:00
Email BOD Utrecht